اوضاع نابسامان بازار گوشت تنظیم بازار در سمنان
سمنان- محبان علاء- دولت سیزدهم در سال گذشته، با هدف کنترل افزایش قیمت گوشت قرمز و مهم تر از آن، تامین این کالای اساسی با قیمت مناسب برای اقشار کم برخوردار، نسبت به واردات مستمر و روزانه گوشت گرم قرمز گوسفندی و گوساله با قیمت های مناسب و عرضه آن در میادین تره بار و فروشگاه های زنجیره ای استان تهران و برخی استان های منتخب اقدام نمود.
هر چند استان سمنان که خود تولیدکننده مواد پروتئینی محسوب میشود، از سهمیه کشوری گوشت گرم گوسفندی با نرخ دولتی آن چنان که باید نصیبی نبرد و فقط گوشت گرم گوساله با قیمت یارانه ای به این استان اختصاص یافت ولی بررسی های میدانی نشان می دهد که طی چند هفته اخیر، جریان تامین گوشت قرمز یارانه ای (گوشت گوساله تنظیم بازار) هم در استان تقریبا کاهش یافته و اکثر فروشگاه های زنجیره ای خالی از این قلم کالا هستند.
درحالی تولید گوشت قرمز سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ بیش از ۲۱درصد کاهش داشته است، که دولت اخیراً اقدام به کاهش ۷۰درصدی توزیع گوشت تنظیمبازاری کرده است، این تصمیم که ظاهراً برای حمایت از دامداران اخذ شد، نگرانیها را درباره افزایش قیمت گوشت تشدید کرد.
کشتار بیرویه دام که در 4 الی 5 سال پیش بهدلیل پایین بودن قیمت و عدم تأمین کافی نهادهها انجام شد که حتی دامن دامهای مولد را نیز گرفت، منجر به افزایش قیمت گوشت قرمز در بازار در آن مقطع شد و در نتیجه دولت برای تنظیم بازار واردات این محصول را افزایش داد.
از گذشته دور واردات گوشت قرمز بهمنظور تأمین کسری حدود 10درصدی تولید در جریان بود، اما کاهش جمعیت دامی کشور، سرعت و درصد واردات را طی سالهای اخیر افزایش داد بهطوری که گوشتهای وارداتی جایگاه خود را میان مردم باز کرد.
در گذشته عمده گوشت وارداتی بهصورت منجمد گوشت گوساله بود اما در سالهای اخیر با افزایش کسری در تولید گوشت قرمز، انواع گوشت تازه و منجمد گوسفندی و گوساله و حتی دام زنده هم وارد شد.
با افزایش واردات گوشت، تقاضا برای خرید دامهای تولید داخلی نیز کاهش یافت و صدای اعتراضات دامداران به آسمان بلند شد، زیرا از لحاظ قیمتی امکان رقابت با محصولات وارداتی را نداشتند و قیمت گوشت وارداتی نصف محصول داخلی بوده است.
نوع ارز اختصاصی به واردات گوشت قرمز هم ترجیحی بوده است تا در نتیجه این محصولات وارداتی با قیمت مناسبی به دست مصرفکننده برسد؛ از طرفی ارز اختصاصیافته به واردات نهادههای دامی مورد استفاده دامداران داخلی، نیز ترجیحی است، اما با این حال قیمت گوشت قرمز تولید داخل با قیمت بالایی به دست مردم میرسد و این محصول فاصله قیمتی زیادی با همتای وارداتی خود دارد.
بالا بودن قیمت تمامشده تولید دام داخلی، رقابت را از این صنعت مقابل واردات گرفته است و در صورتی که برای حمایت از مصرفکننده گوشت وارد شود، دامداران متضرر میشوند و صدای آنها بلند میشود و در صورتی که واردات این محصول بهنفع دامدار متوقف شود، قیمت گوشت قرمز با قیمت بالایی به دست مصرفکننده میرسد.
پس از حذف ارز ترجیحی 4200تومانی در سال 1401 و با عمیقتر شدن کسری تولید گوشت قرمز و از طرفی کاهش قدرت خرید مردم برای خرید گوشت گرانقیمت داخلی، واردات این محصول افزایش یافت بهطوری که در سال جاری روزانه حدود دو برابر سال قبل، گوشت تنظیمبازاری وارد شده است.
در سال 1402 نزدیک به 129 هزار تن گوشت قرمز بهارزش بیش از 690 میلیون دلار وارد کشور شده است که بر این اساس، روزانه حدود 350 تن گوشت تنظیمبازاری در کشور توزیع شده است،
اما در ششماهه نخست سال 1403 شاهد رشد چشمگیر واردات گوشت قرمز بودهایم، بهطوری که در این مدت، حدود 126 هزار تن گوشت گرم و منجمد با ارزش حدود 739 میلیون و 900 هزار دلار به کشور آمده است که تقریباً معادل کل واردات انجامشده در سال 1402 است.
با این حساب در 6 ماه سال جاری روزانه 677 تن گوشت قرمز وارداتی بهمنظور تنظیم بازار در کشور توزیع شده که دو برابر سال قبل است و این موضوع صدای دامداران داخلی را در آورده است که موجب شد دولت برای نیمه دوم سال جاری تصمیم به کاهش واردات و در نتیجه کاهش توزیع گوشت قرمز تنظیمبازاری بگیرد.
مسعود رسولی دبیر انجمن صنعت گوشت و مواد پروتئینی کشور اظهار داشت: بهتازگی واردات گوشت به کشور برای حمایت تولیدکننده داخلی محدود شده است.
وی افزود: بر این اساس روزانه 200 تن گوشت تنظیمبازاری شامل 100 تن گوشت گوسفندی و 100 تن گوشت گوساله کنار محصولات تولید داخلی در کشور توزیع میشود.
این آمار حاکی از کاهش توزیع گوشت تنظیمبازاری به یکسوم در نیمه دوم امسال در مقایسه با ششماهه نخست سال جاری است و بیش از 71 درصد کاهش نشان میدهد.
با وجود اینکه تغییری را در روند افزایش تولید گوشت قرمز کشور در سالهای اخیر شاهد نبودهایم اما وزارت جهاد کشاورزی در واکنش به اعتراضات دامداران، تصمیم به کاهش واردات گرفته است که بهنظر میرسد بخشی از آن نیز بهصورت احساسی باشد که میتواند زمینه افزایش قیمت بیشتر گوشت قرمز در بازار آزاد را فراهم کند.
بر این اساس میزان روزانه واردات گوشت تنظیم بازار در مقایسه با 6 ماه ابتدایی سال 70 درصد کاهش یافته است.
هرچند بهتازگی طرح جهش تولید گوشت قرمز در کشور آغاز شده است اما با توجه به میانمدت بودن این برنامه، نتایج آن هنوز برای جامعه و مصرفکننده قابل لمس نخواهد بود.
کاهش عرضه گوشت تنظیمبازاری در این شرایط، میتواند بهروی قیمت گوشت قرمز در بازار آزاد نیز تأثیرگذار باشد و مصرف سرانه شکننده این ماده پروتئینی را در کشور کاهش دهد و بدون حل مسئله گرهی دیگر بر گره کور تنظیم بازار گوشت قرمز بزند.
بانوی سمنانی گفت: گوشت قرمز که گرانقیمت بوده و ما توان خرید آن را نداریم و گاهی اگر بخواهیم گوشت مرغ را نیز خریداری کنیم، آن را هم روزبهروز گرانتر میکنند، بهگونهای که قیمت یک مرغ سالم بهاندازه یک کیلو گوشت گوساله خواهد شد.
ایزدخواه افزود: با این که گوشت گوساله تنظیم بازار به قیمت حدود 317 هزار تومان عرضه میشود؛ اما وقتی اسم تنظیم بازار بر روی آن میآید، انتظار داریم ارزانتر و مشابه کیفیت گوشت عادی باشد.
همشهری دیگری در پی گلایه از قیمت گران گوشت افزود: باتوجهبه سایر گرانیها، قیمت گوشت گوساله بسیار گران است و اینگونه باید سهم زیادی از حقوق دریافتی خود را خرج آن کنیم که برای ما بهصرفه نیست.
علوی تصریح کرد: حتی گوشت مرغ نیز روزبهروز گرانتر میشود و با خرید یک مرغ که جوابگوی یک مهمانی ساده یا وعده غذایی چند روز ما هم نیست، قیمت تمام شده آن گاهی باقیمت گوشت قرمز برابری میکند.
دلیر شهروند دیگر در خصوص گرانی قیمت گوشت یادآور شد: قیمت گوشت بسیار گران شده و گاهی ماههای متوالی ما نتوانستیم خریداری کنیم، انتظار میرود که مسئولین شهرستانی گوشت تنظیم بازار را باقیمت مناسب و باکیفیت گوشتی که خارج از تنظیم بازار است به شهرستان تزریق کنند تا اکثر افراد با هر توانایی مالی، توانایی خرید آن را داشته باشند.
برخی کارشناسان معتقد هستند اقدامات اخیر دولت و حرکت به سمت کاهش واردات گوشت تنظیمبازاری، معنایی جز کاهش مصرف گوشت و چهبسا خداحافظی بسیاری از مردم با این کالای مهم را ندارد؛ آن هم در شرایطی که سرانه مصرف گوشت در مقایسه با سالهای قبل به پایینترین حد خود رسیده و بخش عمدهای از جامعه، بهخصوص کارگران و کارمندان حداقلبگیر و بازنشستگان توانایی خرید گوشت گرانقیمت داخلی را ندارند.
نکته مهمی که پیرامون دیگر تبعات سیاست محدودکردن واردات وجود دارد، افزایش قیمت گوشت تولید داخل بهدلیل نبود رقیب و جایگزین است.
واردات یکی از ابزارهای بسیار مهم در جهت کنترل بازار محسوب میشود و قاعدتاً وقتی بازار گوشت برای تولیدکنندگان داخلی بدون رقیب باشد، افزایش قیمتها با توجه به دورنمای تورمی کشور، به هیچ وجه دور از انتظار نیست و حتی طبقات متوسط جامعه هم که مشتری گوشت داخلی بودند، قریب به یقین دیگر توانایی خرید به میزان گذشته را نخواهند داشت.
علاوه بر این، افزایش نرخ ارز ترجیحی تخصیصی به کالاهای اساسی برای سال آتی به ۳۸ هزار و ۵۰۰ تومان و تامین نهادههای دامی مورد نیاز تولیدکنندگان با این قیمت، فرجامی جز افزایش قیمت گوشت را به دنبال ندارد.
یکی از قصابان مرکز شهر سمنان ضمن انتقاد از وضعیت بازار گوشت گفت: بازار حال و روز خوبی ندارد و تقاضا برای مصرف گوشت به شدت کاهش یافته است.
ملکی با بیان اینکه مردم گوشت قرمز را از سبد مصرفی خود کنار گذاشتهاند، افزود: با وضعیت درآمدها، نرخ اجاره مسکن و تورم بالا که هر روز همه مردم آن را با تمام وجود حس میکنند دیگر توان خرید گوشت قرمز برای کسی باقی نمیماند.
وی ادامه داد: مردم گوشت نمیخرند اما قیمت گوشت هم کاهش نداشته و رو به افزایش است.
یکی از شهروندان می گوید: هر ایرانی در طول سال به طور متوسط ۷ کیلوگرم گوشت قرمز مصرف میکند، البته این آمارِ سال گذشته است و با گرانیهای اخیر طبیعتاً بازهم باید منتظر کاهش بیشتر سرانه مصرف باشیم؛ این آمار مربوط به متوسط مصرف است اما در خانوادههای کارگری سرانه مصرف از این رقم بسیار پایینتر است؛ برای نمونه، یک کارگر خدماتی حداقلبگیر در پاسخ به این پرسش که در ماه چقدر گوشت قرمز میخرید، میگوید: من برای یک خانواده ۵ نفره، هر ماه در بهترین حالت یک کیلو گوشت گوساله میخرم؛ خرید گوشت گوسفند اصلاً نداریم.
چرا سمنان از گوشت گوسفندی با نرخ دولتی سهمی ندارد؟
در استان سمنان درباره قیمت، میزان و نحوه توزیع گوشت گوسفندی گلایههایی وجود دارد. رییس سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان بیان کرد: توزیع گوشت گرم گوسفندی به قیمت تنظیم بازار در استانها عمومیت ندارد و تمرکز مسوولان بر بازار پایتخت است.
محمدرضا قاسمی افزود: استدلال مسوولان در توزیع گوشت گوسفندی گرم به نرخ دولتی برای کنترل بازار تهران است و حجم واردات به حدی نیست که در تمامی استانهای کشور توزیع شود.
وی ادامه داد: گوشت گوسفندی منجمد در فروشگاههای زنجیرهای سمنان توسط بخش خصوصی عرضه میشود و مربوط به تنظیم بازار نیست.
وی اضافه کرد: گوشت گرم گوساله وارداتی با بستهبندی خاص بیش از ۲ ماه امکان نگهداری به طور بستهبندی در خلاء(وکیوم) دارد و اکنون در بازار استان سمنان گوشت گرم و منجد گوساله با قیمت تنظیم بازار عرضه میشود.
رییس سازمان جهاد کشاورزی سمنان گفت: ذخیره راهبردی سمنان در بخش گوشت شامل گوشت گوساله منجمد است و این استان هیچ گونه گوشت گوسفندی منجمد به عنوان ذخیره راهبردی ندارد.
به گفته وی، دولت سال گذشته به منظور حمایت از تولید و تعادلبخشی به قیمت گوشت، مازاد تولید گوشت گوسفندی بهرهبرداران داخلی را خریداری و به نرخ تنظیم بازار عرضه کرد، اما امسال قیمت گوشت بالا است و مداخله دولت برای حمایت از بهرهبرداران ضرورت دارد.
وی اظهار کرد: نیازی به مداخله ستاد تنظیم بازار برای اجبارکردن بخش خصوصی به منظور عرضه گوشت گوسفندی منجمد وجود ندارد و عرضه این محصول پروتئینی وابسته به تصمیم بخش خصوصی است.
قاسمی ابراز کرد: گوشت گرم گوساله به نرخ تنظیم بازار از طریق فروشگاههای زنجیرهای و کاسبکاران مورد وثوق توزیع میشود و برای مقابله با انحراف در توزیع، نظارت بر عرضه با اهتمام ویژه انجام میشود و گزارش در زمینه انحراف در توزیع گوشت گرم گوساله از ابتدای سال ۱۴۰۳ تاکنون ارایه و ثبت نشده است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی سمنان گفت: گوشت گوساله و مرغ منجد به عنوان ذخیره راهبردی استان در سردخانه استیجاری مستقر در شاهرود، به عنوان طرف قرارداد با امور پشتیبانی دام، نگهداری میشود و نیاز به یک سردخانه ملکی در این زمینه وجود دارد.
مدیر حراست و بازرسی سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان در گفتگو با مرات گفت: نظارت بر زنجیره تولید و توزیع گوشت در استان سمنان از اهمیت بالایی برخوردار بوده و این کار بهصورت مستمر توسط چند نهاد مرتبط انجام میشود.
سعید طاهریان، افزود: استان سمنان یکی از استانهای مهم تولیدکننده گوشت گوسفندی در کشور بهشمار میرود و با این حال باید توجه داشت که میزان گوشت گوسفندی وارداتی در سطح کشور محدود بوده و به دلیل اینکه جمعیت و تقاضا در تهران بسیار بالاست این سهمیه بیشتر به استان تهران اختصاص داده میشود و در واقع میزان گوشت وارداتی گوسفندی بهاندازهای نیست که بتوان به همه استانها اختصاص داد و اصولاً سیاست توزیع بر این اساس است که ابتدا نیاز استانهایی با تراکم جمعیت بالا و تقاضای زیاد مانند تهران برطرف شود و به همین دلیل استان سمنان نیز مانند بسیاری از استانهای دیگر از این سهمیه برخوردار نیست و در این میان باید در نظر داشت که نیاز داخلی استان سمنان به گوشت گوسفندی تا حد زیادی از طریق تولیدات محلی تأمین میشود و مشکلی در این زمینه گزارش نشده است.
وی اضافه کرد: از اواسط خردادماه سال جاری با پیگیریهای مستمر توانستهایم توزیع گوشت گوساله گرم وارداتی را در استان آغاز کنیم و تاکنون بیش از ۳۸۰ تن از این نوع گوشت در استان توزیع شده و این توزیع همچنان ادامه دارد و تأثیرات مثبتی بر کنترل قیمتها و تأمین نیاز مردم داشته است و با این حال در مورد گوشت گوسفندی وارداتی هنوز نتوانستهایم سهمیهای دریافت کنیم.
به گفته وی، تلاشهای متعددی از سوی سازمان جهاد کشاورزی استان برای اختصاص سهمیه گوشت گوسفندی انجام شده و این پیگیریها همچنان ادامه دارد و هدف ما این است که بتوانیم با وارد کردن این سهمیه علاوه بر پاسخگویی به نیازهای مردم تأثیر بیشتری بر کاهش قیمتها داشته باشیم، هرچند تاکنون پاسخی قطعی و مثبت دریافت نشده اما امیدواریم که در آینده نزدیک این تلاشها به نتیجه برسد.
طاهریان گفت: استان سمنان همراه با چند استان دیگر بهعنوان تأمینکننده اصلی مواد پروتئینی برای تهران انتخاب شده است و دلیل این انتخاب ظرفیت بالای تولید در استان ماست، بهطور مثال؛ در حوزه مرغ، تخممرغ و شیر استان سمنان نهتنها قادر به تأمین نیاز داخلی خود بوده بلکه مازاد تولید خود را نیز به استان تهران ارسال میکند و در واقع حدود ۷۰ درصد تولیدات مازاد استان به تهران فرستاده میشود. اما این نکته مهم است که اولویت ما همواره تأمین نیازهای داخلی استان بوده و هیچگاه ارسال مواد پروتئینی به تهران یا استانهای دیگر در شرایطی که نیاز داخلی تأمین نشده باشد انجام نمیگیرد و خوشبختانه تاکنون هیچگونه کمبودی در تأمین مواد پروتئینی در استان نداشتهایم و این موضوع نشاندهنده این است که سیاستهای ما در زمینه تأمین و توزیع مواد پروتئینی بهدرستی عمل کرده و مردم استان از این بابت نگرانی نداشته باشند.
وی اظهار کرد: نظارت بر زنجیره تولید و توزیع در استان از اهمیت بالایی برخوردار بوده و این کار بهصورت مستمر توسط چند نهاد مرتبط انجام میشود و در سطح تولیدکنندگان سازمان جهاد کشاورزی استان و شهرستانها مسئولیت دارند که اطمینان حاصل کنند دام زنده، مرغ زنده و محصولات دیگر بهموقع و به مقدار کافی عرضه شوند و در سطح خردهفروشی نیز نظارت توسط اتاق اصناف و اداره صمت انجام میشود.
رئیس ستاد تنظیم بازار سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان درخصوص قیمتگذاری و کنترل قیمتها استان سمنان گفت: در زمینه محصولاتی مانند شیر، تخممرغ و گوشت مرغ، جزو ارزانترین استانها بوده و این محصولات تحت نظارت مستمر قرار دارند و قیمتهای تعیینشده بر اساس دستورالعملهای کارگروه تنظیم بازار است و در مورد گوشت قرمز نیز تلاش میشود که قیمتها به میانگین کشوری نزدیک باشد. بهعنوان نمونه؛ در شهریورماه سال جاری کارگروه تنظیم بازار استان قیمت گوشت گوسفندی را از ۷۵۰ هزار تومان به ۶۵۰ هزار تومان کاهش داد و این نشاندهنده تأثیرگذاری مستقیم این نهادها در کنترل قیمتها است و اگر در آینده نیز نیاز به اصلاح قیمتها باشد اقدامات لازم از طریق همین کارگروه انجام خواهد شد.
طاهریان گفت: عشایر و دامداران نقش کلیدی در تأمین گوشت گوسفندی استان دارند و بخش عمدهای از دامهای استان متعلق به عشایر است و تولیدات این گروه بهویژه در فصل زایش دام، بخش قابل توجهی از نیاز استان را تأمین میکند و در این دوره بخشی از دامهای تولیدشده برای پرواربندی به استانهای دیگر فرستاده میشوند و پس از پرواربندی در فصل پاییز بخشی از همان دامها به استان بازمیگردند. این چرخه که یک روند طبیعی در حوزه دامپروری است همواره بهگونهای مدیریت میشود که نیاز داخلی استان در اولویت قرار گیرد و بنابراین گوشت تولیدشده در استان ابتدا برای مصرف داخلی توزیع میشود و سپس مازاد آن به استانهای دیگر ارسال میشود.
وی افزود: افزایش قیمت گوشت در استان سمنان یا هر استان دیگری میتواند دلایل متعددی داشته باشد و در سطح کلان قیمت گوشت قرمز در کشور واحد نیست و هر استان بر اساس شرایط بازار و تقاضای محلی قیمت متفاوتی دارد و استان سمنان نیز از این قاعده مستثنی نیست و یکی از عوامل مهم در این زمینه نزدیکی استان ما به تهران است و هرگونه نوسان قیمتی در تهران بهطور مستقیم بر بازار سمنان نیز تأثیر میگذارد و بهعنوان مثال؛ اگر در تهران قیمت گوشت افزایش یابد این افزایش بهدلیل تقاضای بالای تهران میتواند بر قیمتهای استانهای همجوار نیز تأثیرگذار باشد.
وی تصریح کرد: در خصوص نقش واسطهگری باید بگوییم که نظارتهای مستمر بر زنجیره توزیع انجام میشود و تخلفات احتمالی بهشدت پیگیری میشوند و با این حال نوسانات قیمتی ناشی از تغییرات بازار تأثیر بیشتری نسبت به واسطهگری دارند.
به گفته وی، نباید از تأثیرات مسائل کلان اقتصادی و افزایش هزینههای تولید بر قیمت نهایی گوشت غافل شد، عواملی مانند هزینه حمل و نقل، تغییرات نرخ ارز در واردات نهادهها و هزینههای نگهداری دام همگی در قیمت تمامشده محصول نهایی نقش دارند و در این میان استان سمنان تلاش کرده با ارائه تسهیلات و حمایتهای بیشتر این فشارها را تا حد ممکن کاهش دهد.
رئیس ستاد تنظیم بازار سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان ادامه داد: بازار گوشت استان سمنان بهویژه در حوزه گوشت قرمز و مرغ از نظر میزان تولید بهطور مستمر در شرایط مطلوبی قرار دارد و تولیدات استان علاوه بر تأمین نیاز داخلی مازاد تولید نیز دارد اما چالش اصلی مربوط به نوسانات قیمتی است که تحتتأثیر بازارهای بزرگتر مانند تهران قرار میگیرد. در برنامههای کوتاهمدت تلاش ما بر افزایش نظارتها، کنترل دقیق قیمتها و ادامه توزیع گوشت گوساله گرم وارداتی متمرکز است و با این اقدامات قصد داریم نوسانات قیمتی را کاهش دهیم و قیمتها را به سطح قابل قبولی برسانیم و همچنین پیگیری برای دریافت سهمیه گوشت گوسفندی وارداتی همچنان ادامه دارد. در برنامههای بلندمدت تقویت زیرساختهای تولید و توزیع، حذف واسطهها و افزایش تعامل با تولیدکنندگان در دستور کار قرار دارد و این اقدامات زمانبر است اما در آینده نزدیک مردم استان شاهد تغییرات مثبت خواهند بود زیرا طرحهایی در زمینه توسعه زنجیرههای تأمین و اصلاح سیستمهای توزیع در حال بررسی است که در صورت اجرایی شدن میتوانند تأثیر چشمگیری بر ثبات بازار داشته باشند.
طاهریان گفت: نهادهای نظارتی بهویژه سازمان جهاد کشاورزی، اتاق اصناف و اداره صمت، نقش اساسی در کنترل بازار گوشت دارند و نظارتهای این نهادها در تمامی مراحل زنجیره تولید و توزیع از دامداریها تا واحدهای صنفی خردهفروشی، بهطور مستمر انجام شده و گزارشهای تخلف بهسرعت بررسی و پیگیری میشود.
وی افزود: در سطح تولید و توزیع عمده مسئولیت با سازمان جهاد کشاورزی است و در مراحل خردهفروشی اتاق اصناف و اداره صمت وظیفه دارند بر بازار نظارت کنند و در صورت مشاهده تخلفات پروندههای مربوطه تشکیل و به اداره کل تعزیرات حکومتی ارسال میشود و برخورد قانونی با متخلفان شامل جریمههای مالی و حتی محدودیت در فعالیت از جمله اقداماتی است که برای تضمین سلامت بازار انجام میشود.
طاهریان اضافه کرد: از سوی دیگر همکاری میان نهادهای نظارتی و تولیدکنندگان نیز بسیار مهم است و این تعامل به ایجاد شفافیت در بازار و کاهش سوءاستفادههای احتمالی کمک میکند و مردم استان میتوانند مطمئن باشند که تمامی این اقدامات با هدف حفظ ثبات بازار و جلوگیری از نوسانات قیمتی انجام میشود.
با توجه به شرایط فعلی صنعت دامی و اقتصادی به نظر میرسد دولت باید برای تنظیم بازار گوشت قرمز به واردات گوشت منجمد و گرم و همچنین واردات دام زنده پایه پروار ادامه دهد تا این محصول با قیمتهای مناسب در بازار عرضه شود و اقشار متوسط و ضعیف جامعه هم بتوانند از این کالای اساسی در سبد غذایی خود داشته باشند.
بدون نظر! اولین نفر باشید